Augusta mēneša suga - milzu skropstzvaigzne

Augusta beigās mežos var sastapt aizvien vairāk sēņotāju, tādēļ aicinām visus, kuri devušies rudens dārgumu medībās, būt vērīgiem. Iespējams, dodoties dabā, izdosies sastapt šī mēneša aizsargājamo sugu – milzu skropstzvaigzni.

Foto: Diāna Meiere

Milzu skropstzvaigzne (Trichaster melanocephalus; syn. Geastrum melanocephalum), tāpat kā citas zemeszvaigznes, līdzinās pūpēdim, kas ieskauts apvalkā, kurš plīstot sadalās daivās, un piešķir sēnei tās zvaigžņveidīgo izskatu.

Foto: Gljivarsko Drustvo

Šī ir lielākā no Latvijā sastopamajām zemeszvaigznēm un tās garums var sasniegt līdz pat 7-15 cm. Sēnei pēc ārējā un iekšējā apvalka plīšanas izveidojas 4-6 daivas, retu reizi pat 8 daivas. Visbiežāk šo sugu iespējams sastapt lapkoku un jauktos mežos ar bagātīgu augsni.

Sugas izplatības karte Latvijā. Autors: Jānis Ukass

Milzu skropstzvaigzni apdraud ekosistēmas izmaiņas un degradācija, kas rodas mežistrādes un koksnes ieguves rezultātā. 

LIFE FOR SPECIES projekta laikā veiktās izpētes rezultātā, suga novērtēta kā stipri apdraudēta suga (pastāv ļoti augsts izmiršanas risks savvaļā).

Ja dodoties dabā ieraugi milzu skropstzvaignzi, ziņo par novērojumu Dabas aizsardzības pārvaldei vai portālā Dabasdati.lv. Priecāsimies saņemt ziņas un fotogrāfijas ar sugas novērojumiem arī mūsu Facebook lapā.

Projekta finansētāji un partneri